Start onderzoekspilot met je bankpas in het OV

14 mrt
Op dinsdag 15 maart hebben HTM, NS en Translink een onderzoekspilot aangekondigd naar het betalen met je bankpas in het OV in de nieuwe stadstram van HTM. Tijdens een proefrit hebben zij laten zien hoe het reizen met een bankpas in de praktijk werkt. Eind 2016 wordt deze onderzoekspilot uitgebreid met reizigers, die zes maanden mogen ervaren hoe deze nieuwe betaalmethode werkt in het OV. De samenwerkende partijen HTM, NS en Translink willen met deze onderzoekspilot ervaringen opdoen om het betalen met je bankpas voor reizigers gemakkelijk te maken. 

Noodzaak pilot

Betalen met je bankpas is nieuw in het OV in Nederland. Het doel van deze onderzoekspilot is uit te vinden hoe we het de reizigers in het OV zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken om zelf te kiezen op welke manier zij voor hun rit in bus, trein, tram en metro willen betalen. In eerste instantie is deze onderzoekspilot bedoeld om ervaringen op te doen tussen alle partijen die een rol spelen bij het betalen in het OV. Van vervoerders tot banken. Later dit jaar breiden HTM en NS de pilot uit en wordt een selecte groep reizigers gevraagd om het betalen met je bankpas uit te proberen. De OV-sector wil graag eerst de klantervaringen toetsen in een proeftuin, voordat ze het betalen met de bankpas definitief invoeren. Op deze manier kan de OV-sector gezamenlijk de klantbeleving en de dienstverlening richting de reiziger verbeteren.

Niet zomaar

Het invoeren van andere betaalmogelijkheden dan de OV-chipkaart doe je niet zomaar. De hardware en software van de apparatuur bij alle vervoerders moeten worden aangepast. Dit is uitdagend, moet zorgvuldig gebeuren en brengt grote investeringen met zich mee. Daarbij is het van belang dat alle mogelijke situaties onderzocht zijn, zodat reizigers straks niet worden verrast. Zij moeten kunnen vertrouwen op een juiste en adequate betaalmogelijkheid. Door  te testen kunnen we mogelijke knelpunten oplossen, voordat heel Nederland ook contactloos met de bankpas betalen kan in het OV.

Met alle vervoerders

HTM, NS en Translink starten deze onderzoekspilot, die van belang is voor de hele OV-sector, die verenigd is in de Coƶperatie Openbaar Vervoerbedrijven. Een van de speerpunten van de coƶperatie is het introduceren van   nieuwe OV-betaalmogelijkheden naast de OV-chipkaart. De onderzoekspilot met reizigers van HTM en NS start eind 2016 en duurt zes maanden. Na deze pilot vindt evaluatie plaats om landelijke uitrol mogelijk te maken.
Overzicht