OV-chipkaart wordt hoog gewaardeerd

21 mrt
OV-reizigers in het stads- en streekvervoer geven een steeds hogere waardering voor de OV-chipkaart. Het gebruiksgemak OV-chipkaart krijgt een rapportcijfer 7,9, de hoogste score tot nu toe. Een jaar eerder was het nog een 7,5. Dit blijkt uit de resultaten van de OV-Klantenbarometer 2015 van CROW-KpVV, waarin bijna 90.000 reizigers zijn geënquêteerd.

Het oordeel over het gemak van vervoerbewijs kopen en laden van reissaldo leverde een 7,7 op, twee tiende hoger dan een jaar eerder (7,6). Deze 7,7 is een evenaring van de hoogste score tot nu toe, in 2004 en 2006, toen betalen met de strippenkaart nog gangbaar was.

Goed nieuws

Wij vinden het goed nieuws dat de verbeteringen die Translink en de vervoerders doorvoeren met de OV-chipkaart goed gewaardeerd worden door de reiziger. Natuurlijk blijven we samen met vervoerders werken aan nieuwe initiatieven, zoals betalen met mobiele telefoon en contactloze bankpas.

Over het onderzoek

In het najaar van 2015 vulden 89.617 reizigers een schriftelijke enquête in tijdens hun reis met bus, tram, metro, regionale trein en boot. Dat gebeurde op 6.077 ritten in 69 onderzoeksgebieden, die nagenoeg overeen komen met de concessiegebieden. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van CROW-KpVV. CROW-KpVV is onderdeel van CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte.

Belangrijkste resultaten

De belangrijkste onderzoeksresultaten staan in de rapportage Landelijke cijfers zijn te vinden op de overzichtspagina www.crow.nl/ov-klantenbarometer2015

Overzicht