Waardering OV historisch hoog

24 mrt
OV-reizigers waarderen eind 2014 de kwaliteit van hun rit met bus, tram, metro, regionale trein en boot gemiddeld met het rapportcijfer 7,5.

Erg hoog

Sinds de start van de OV-Klantenbarometer in 2001 was de waardering nog niet eerder zo hoog. Destijds werd het ov beoordeeld met een 6,8. Bijna ieder jaar lijkt de tevredenheid een fractie te verbeteren. Zo ook dit jaar, in vergelijking met 2013 is de tevredenheid met 0,1 toegenomen.

Waardering OV

Het onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd door het CROW. Voor 73 onderzoeksgebieden wordt de waardering van het ov in kaart gebracht. In 2014 hebben in totaal 91.868 reizigers een schriftelijke enquĂȘte tijdens hun reis ingevuld. Van alle reizigers gaf 83,2 procent het openbaar vervoer eind 2014 een 7,0 of hoger. In 2013 was dit nog 81,3 procent.

Apeldoorn

Uit het onderzoek blijkt dat de waardering per regio nogal kan verschillen. Zo wordt het stadsvervoer van Apeldoorn gewaardeerd met een 8. In geen enkele andere stad zijn reizigers zo tevreden over het stadsvervoer. Ook vorig jaar kwam Apeldoorn als beste uit de bus, toen nog met een 7,7. Reizigers op de Maaslijn (Nijmegen - Roermond) zijn reizigers heel wat minder tevreden en waarderen de rit met slechts een 6,7. Daarmee is de in de spits overvolle Maaslijn de slechtst gewaardeerde regionale spoorlijn van Nederland.

Streekbus

Streekbusreizigers zijn het meest tevreden op de Waddeneilanden. Dat was voorgande jaren ook het geval. Daarna volgt de Zaanstreek met een 7,8. Vorig jaar werd de tweede plek ingenomen door buurconcessie Waterland (7,7). Aan de onderzijde staat met een 7,1 het streekvervoer in Rivierenland.

OV-chipkaart

Over de busrit in het algemeen zijn reizigers weliswaar iets tevredener, over het gebruikersgemak van de OV-chipkaart juist iets minder tevreden. In 20114 scoorde de kaart nog een 7,6, nu is dat een 7,5. De onderzoekers van het CROW wijzen erop dat dit nog altijd veel hoger was dan in 2010, toen de OV-chipkaart het moest doen met een 6,8.

Regionale spoorlijnen

Alhoewel de tevredenheid in het algemeen toeneemt, scoren veel regionale spoorlijnen juist net iets minder goed. Zo is de waardering van de NS spoorlijn Zwolle - Kampen gedaald van een 7,8 naar een 7,5. De Valleilijn (Amersfoort - Ede-Wageningen) heeft met een 7,7 de best beoordeelde regionale spoorlijn.


Overzicht