Smart-OV in top 5 Blije Reizigersprijs

01 okt
Kennisnetwerk Railforum heeft vanmiddag tijdens zijn jaarcongres de vijf genomineerden bekend gemaakt voor de Blije Reizigersprijs 2015. Drie van die vijf verbeteringen voor reizigers zijn proeven, waarvan er één nog moet beginnen. Dat is Smart-OV. 

De vijf genomineerden zijn:

Smart-OV
Dit is de landelijke proef die dit najaar van start gaat bij onder meer de Amsterdamse stadsvervoerder GVB. Ongeveer 250 reizigers die op saldo met automatisch opladen willen reizen, krijgen een NFC-simkaart (near field communication) met een OV-chip erop in hun Android smartphone. Zo kunnen ze in- en uitchecken met hun smartphone. De proefpersonen moeten een abonnement hebben bij de telecombedrijven KPN of Vodafone. Translink maakt deze pilot technisch mogelijk.

Moet Ik Rennen?
Dit is een gratis app met een aftelklok. Die klok laat zien hoeveel minuten en seconden je nog hebt om je overstap te halen. Eventuele vertraging van je aansluitende trein, metro, tram, bus of veerboot telt mee. Als rennen zinloos is, dan kun je bij enkele stationswinkels op sommige producten een korting krijgen.

MyOV
Dit is de gratis proef-app waarmee reizigers op de noordelijke nevenlijnen en Vechtdallijnen van Arriva en de Valleilijn van Connexxion punten kunnen sparen als ze buiten de spits reizen. Heb je genoeg punten? Dan kun je die inwisselen voor bijvoorbeeld een bioscoopbon, dagkaart, koffie met koek of upgrade naar eerste klas. De app is gekoppeld aan je OV-chipkaart, zodat je makkelijk geld kunt terugvragen bij een vertraging of gemiste uitcheck.

Stationshuiskamers
Stationshuiskamers zijn huiselijke plekken waar reizigers kunnen afspreken, ontspannen of werken. Je vindt ze op de eerste verdieping van de stations Den Haag en Rotterdam Centraal. Reizigers kunnen er koffie/thee, zoetigheden, broodjes, soep, drank en borrelhapjes kopen. Ze kunnen kiezen tussen een houten of luie stoel. Voorzieningen zijn gratis wifi, stopcontacten en oplaadpunten voor mobiele telefoons. Ook kun je er de krant lezen.

Streetpad
Op station Den Haag Centraal staat sinds kort de eerste Streetpad, een levensgrote tablet waarmee je je reis kunt plannen. Bijvoorbeeld met de bus of op de fiets de stad in. Of met RandstadRail of de trein de stad uit. Hij bevat toeristische bestemmingen als Binnenhof, Madurodam en Vredespaleis. De Streetpad toont ook een plattegrond van het station. Het is een proef van de gemeente Den Haag, de Haagse stadsvervoerder HTM en NS.

Stem ook!
Op www.railforum.nl/brp kan iedereen nu stemmen op zijn favoriet. Dat kan tot 1 november 2015. Railforum maakt de winnaar van de Blije Reizigersprijs 2015 bekend op maandag 30 november.

Overzicht