Fraudeur ook in hoger beroep veroordeeld

23 jun
Security.nl meldt dat een fraudeur van OV-chipkaarten ook in hoger beroep is veroordeeld. Hiermee heeft een hogere rechter bekrachtigd dat het hacken (of manipuleren) van een OV-chipkaart een strafbaar feit is.

Wat is er gebeurd?

In 2011 heeft Translink geconstateerd dat op internet via marktplaats, www.metkortingreizen.nl en www.krijgjekorting.nl, anonieme OV-chipkaarten werden aangeboden met saldo erop. Deze kaarten waren via legale verkooppunten niet verkrijgbaar. Het gaat om anonieme OV-chipkaarten die € 7,50 kosten. Het saldo op deze kaarten was gemanipuleerd, waardoor € 150 op deze kaarten staat. Deze kaarten werden aangeboden voor € 17,50, waarbij vermeld werd dat hiermee 1 of 2 dagen onbeperkt gereisd kon worden bij NS.

Veroordeeld

De 23-jarige fraudeur is in 2011 veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De fraudeur is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Tijdens het hoger beroep stond onder andere de vraag centraal of er bij het hacken van een OV-chipkaart wel sprake van computervredebreuk is. Hij is nu in 2015 door het gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur wegens het vervalsen van OV-chipkaarten en het plegen van computervredebreuk.


Overzicht