Voor het eerst reizen op rekening voor consumenten in Nederlands OV

06 okt
Reizigers betalen RET achteraf voor gemaakte reizen
Vanaf vandaag kunnen RET reizigers achteraf betalen voor hun gemaakte reizen. Reizigers hebben dan geen saldo meer op hun OV-chipkaart nodig, maar krijgen aan het einde van de maand een factuur opgestuurd. Het reisbedrag wordt dan automatisch van de bankrekening afgeschreven. 

Daarnaast kunnen reizigers die niet hebben uitgecheckt dit zelf herstellen voordat het geld afgeschreven wordt. De RET hield afgelopen zes maanden samen met OV-chipkaart producent Translink een pilot onder 200 reizigers om deze nieuwe betaalwijze te testen. De pilot was zo succesvol dat de RET reizen op rekening voor al haar klanten mogelijk maakt. Dit jaar nog kunnen 1.000 reizigers zich aanmelden voor het nieuwe betaalsysteem. Vanaf januari 2015 is het voor alle RET reizigers toegankelijk.

Gebruiksgemak

Algemeen directeur van de RET Pedro Peters: “Tijdens de pilot bleek dat reizigers vooral enthousiast zijn over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. Geen zorgen over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld en gesloten poortjes. Daarnaast krijgt de reiziger meer overzicht in de maandelijkse OV-kosten met een factuur. De mogelijkheid om maximaal zes OV-chipkaarten aan een bankrekening te koppelen maakt het reizen nog makkelijker. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de kaart van hun kinderen koppelen aan hun maandfactuur.” De nieuwe betaalwijze biedt nog een belangrijk voordeel. Peters: “Het wordt zo heel eenvoudig om een vergeten uitcheck te herstellen. Klanten kunnen zelf online alsnog uitchecken. Als reizigers dit vergeten ontvangen zij een waarschuwing op de factuur. Zo kan een gemiste uitcheck alsnog achteraf online gecorrigeerd worden.”

Landelijk

Vervoersbedrijven GVB en Syntus willen dit najaar starten met een pilot waarbij reizigers achteraf betalen voor hun reizen. Dat betekent dat RET reizigers met hun OV-chipkaart bij GVB en Syntus kunnen reizen. Einde van de maand krijgen zij een factuur voor hun gemaakte reizen. Deze betaalwijze luidt een nieuwe fase in van het OV betalen.

Uitrol

Komende drie maanden kunnen 1.000 RET reizigers zich aanmelden via ret.nl/abc. Vanaf januari kunnen alle RET reizigers gebruik maken van het nieuwe betaalsysteem. Vanaf dit najaar zien RET reizigers die ook lid zijn van OVMiles op hun factuur terug hoeveel Miles zij gespaard hebben.

Toekomst

Ook OV-chipkaart ontwikkelaar Translink is zeer tevreden met de succesvolle pilot. Translink directeur Arco Groothedde: “Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC) is de eerste toepassing op weg naar nieuwe betaalvormen in het OV. Translink en de RET hebben hiervoor een nieuw systeem in de backoffice ontwikkeld.  Dit systeem maakt het ook mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes te verwerken. Dit ontwikkelen we de komende jaren samen met de vervoerders om reizigers nog meer gemak in het OV te bieden.”

Overzicht