RET wint Blije Reizigersprijs

07 nov
De Blije Reizigersprijs 2014 gaat naar ‘Reizen op rekening’ van de RET. De Rotterdamse vervoerder is de eerste waar gewone reizigers hun ritjes met de OV-chipkaart ook achteraf kunnen betalen.


De Blije Reizigersprijs is op 6 november voor het tweede jaar uitgereikt op het jaarcongres van kennisnetwerk Railforum in Den Haag. Dit jaar hebben juryleden, reizigers en organisaties dertig initiatieven aangedragen voor de Blije Reizigersprijs.

Doorbraak
 

De jury noemt Reizen op rekening een doorbraak: “Het grote voordeel is dat reizigers in Rotterdam nu zelf kunnen kiezen of ze vooraf of achteraf willen betalen: prepaid met Reizen op saldo of postpaid met Reizen op rekening. Dat is winst: eindelijk valt er iets te kiezen met de OV-chipkaart.” Tot nu toe konden gewone reizigers alleen Reizen op saldo. Daarvoor moet je altijd saldo op je OV-chipkaart hebben en bij het inchecken een borg laten afboeken. Veel reizigers vinden dat onhandig. Na eenmalige aanmelding hoeven RET-klanten geen saldo meer op hun OV-chipkaart te laden, maar betalen ze elke maand achteraf de rekening van hun ritjes per automatische incasso.

Simpeler

“De RET maakt het reizen per ov simpeler,” schrijft de jury in het juryrapport. “Bovendien zet achteraf betalen de deur open naar ‘best price’: automatisch de gunstigste prijs betalen. Als er iets is waar Nederlanders blij van worden, dan is dat de gunstigste prijs betalen.” De jury hoopt dat alle vervoerders het voorbeeld van de RET in 2015 volgen. Het Amsterdamse GVB is al gestart, Syntus begint binnenkort met een proef met achteraf betalen. Translink heeft reizen op rekening voor consumenten technisch mogelijk gemaakt.


Overzicht