RET genomineerd voor Blije Reizigers Prijs

14 okt
Railforum heeft de drie finalisten van de Blije Reizigers Prijs bekendgemaakt. Het gaat om reizen op rekening van de RET, het OV-diploma voor de reiziger van de toekomst van Veilig Verkeer Nederland en de reisinformatie-app Go About.  

De Blije Reizigers Prijs wordt op donderdag 6 november uitgereikt tijdens het jaarcongres van Railforum. Zij wil met deze prijs de OV-sector stimuleren om na te denken over verbeteringen in het openbaar vervoer. Railforum ontving ruim dertig inzendingen. De vakjury koos vorige week de drie finalisten uit in totaal tien nominaties. De jury heeft daarbij gekeken naar de verbeteringen voor het OV voor de reiziger en de mogelijkheid tot landelijke uitrol. Ook het publiek kan een stem uitbrengen op haar favoriete inzending. Dat kan van 14 tot 31 oktober op www.railforum.nl/BRP.

Reizen op rekening (de RET)

Priv├ę-reizigers kunnen in navolging van zakelijke reizigers sinds kort reizen op rekening. Rotterdamse reizigers hebben het systeem getest en begin oktober is bekendgemaakt dat vanaf 1 januari 2015 de RET dit voor alle reizigers in Rotterdam gaat doorvoeren. Vooraf saldo laden op de OV-chipkaart is na aanmelding voor reizen op rekening niet meer nodig. Gebruikers krijgen elke maand keurig een factuur thuisgestuurd en het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeschreven. Om dit mogelijk te maken, hebben Translink en de RET hiervoor een nieuw systeem in de backoffice ontwikkeld.  Dit systeem maakt het ook om in de toekomst betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes te verwerken. Daarnaast hebben GVB en Syntus aangegeven interesse te hebben in een pilot met achteraf betalen voor consumenten.

OV-diploma voor de reiziger van de toekomst (Veilig Verkeer Nederland)

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil kinderen stimuleren om zich zelfstandig door het verkeer kunnen bewegen, maar ook om een bewuste vervoerskeuze te maken. VVN wil kinderen daarom laten zien welke voordelen het openbaar vervoer biedt voor alle leeftijdsgroepen. VVN heeft daarom het OV-diploma voor kinderen in groep 7 en 8 ontwikkeld.

Multimodale reisinformatie: integratie met agenda en afspraken (Jacco Lammers)

Met Go About-apps als Go About en Calender42 is het niet meer nodig om voor vertrek de reisplanner te bekijken en de route te plannen. Deze apps zijn ge├»ntegreerd met je smartphone-agenda en vertellen je dus precies hoe laat je weg moet en welke trein, bus of tram je nodig hebt om op tijd bij de volgende afspraak te zijn. Gebruikers krijgen een persoonlijk en actueel reisadvies. De provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn het initiatief Plan-lab gestart dat de ontwikkeling van dit soort app’s mogelijk maakt.

Overzicht