Eerste resultaten ABC-proef positief

04 jun
De eerste resultaten van de proef Achteraf Betalen Consumenten (ABC-proef) bij de RET zijn positief. Dat laat het vervoersbedrijf weten.

Inmiddels ontvangen zo'n 150 proefpersonen een factuur en daar komen de komende maanden nog enkele honderden proefpersonen bij. Nieuw is dat ook reizigers met een anonieme kaart mee kunnen doen en dat er aan één rekening zes kaarten kunnen worden gekoppeld.
 

Nieuwe elementen toegevoegd

"We zijn tevreden over het verloop van de proef die in maart is gestart", laat RET-woordvoerster Frouke Albers weten. Daarom worden er nog deze week nieuwe elementen aan toe gevoegd. "We gaan het systeem verder testen. Zo kunnen ook mensen met een anonieme kaart meedoen en kunnen er meerdere kaarten aan één bankrekening worden gekoppeld." De grote tevredenheid is geen reden om de proef te versnellen. "We willen alles echt zorgvuldig testen. Er staan nog aardig wat nieuwe functies op stapel zoals het invoeren van een gemiste check-uit, de OVmiles op de factuur en het betalen van een ov-fiets op rekening."

‘Ik reis onbezorgd’

Irene Jeunink is proefpersoon vanaf het begin. "Het is echt heel makkelijk. Je hoeft niet meer na te denken en je kan altijd reizen." Tot nu toe heeft zij geen problemen ondervonden. "Ik reis twee á drie dagen per week. Het voordeel is echt dat je niet meer staat te rommelen bij zo'n automaat. " Ze is dan ook dik tevreden. "Ik reis nu lekker onbezorgd. Of ik nog verbeterpunten zie? Nee, ik ben goed te spreken over het achteraf betalen."

Verbetering

Volgens Albers zijn er nog wel een paar puntjes waaraan moet worden gewerkt. "We kregen bijvoorbeeld klachten over de afschrijfdatum van de factuur. Die lag vlak voor de salarisbetaling. Dat gaan we nu aanpassen."

Vervolg

Als deze pilot van de RET en Trans Link Systems (TLS) succesvol is, biedt RET deze mogelijkheid in het najaar aan alle klanten aan. TLS kan ook andere OV-bedrijven ondersteunen bij deze manier van betalen. Daarnaast biedt de techniek van achteraf betalen veel mogelijkheden voor de toekomst van de OV-chipkaart. 
 


Overzicht