Achteraf betalen nu ook voor reizigers in Amsterdam

05 nov
Reizigers in het Amsterdamse stadsvervoer kunnen vanaf deze week zonder saldo op de OV-chipkaart reizen en achteraf betalen. Op 5 november begint GVB met de proef Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC) en kunnen ov-chipkaarthouders zich inschrijven.


Meer gemak?

Het vervoersbedrijf heeft geen limiet gezet op het aantal deelnemers. „We willen een goede representatieve groep en stoppen niet bij een paar honderd mensen”, zegt Eric Bosman van het GVB. „We gaan door zolang dat technisch kan.” Deelnemers betalen met een automatische incasso aan het einde van de maand de rekening voor de afgelegde kilometers. Met de proef, wil GVB antwoord krijgen op de vraag of het gemak voor reizigers hiermee wordt vergroot. „Het moet gaan bijdragen aan sneller en simpeler openbaar vervoer in Amsterdam”, zegt Bosman.

Voor wie?

Mensen boven de 18 jaar met een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart kunnen zich aanmelden voor een betaalaccount op www.gvb.nl. Aan een betaalaccount kunnen in totaal zes OV-chipkaarten worden gekoppeld. Ook anonieme kaarten. „De kaarthouder geeft het nummer van de kaart door. Hiervoor zijn de persoonsgegevens van de anonieme kaarthouder niet nodig. Dit is vooral een uitkomst voor gezinnen met kinderen die los van elkaar met de bus, tram of metro reizen.

Corrigeren gemiste check-uits

Het wordt ook gemakkelijker om gemiste check-uits online te corrigeren. Met deze proef kan de reiziger op de website zelf meteen corrigeren. Tijdens de proef kunnen deelnemers op een online discussieplatform vragen stellen en hun ervaringen delen.

Rol Translink

Translink maakt deze proef technisch mogelijk. Allereerst voor RET en nu dus ook voor GVB. Translink verzorgt in deze proef ook het registreren van deelnemers, het factureren en het incasseren.
Overzicht