Achteraf betalen met OV-chipkaart

03 mrt
RET is een pilot gestart, waarbij reizigers achteraf een rekening ontvangen voor hun reiskosten. Tijdens de pilot maken steeds meer reizigers gebruik van de verschillende extra mogelijkheden die achteraf betalen biedt.

Succesvol

Als deze pilot succesvol is, biedt RET deze mogelijkheid na deze zes maanden aan alle klanten aan. Trans Link Systems (TLS) kan ook andere OV-bedrijven ondersteunen bij deze manier van betalen. Daarnaast biedt de techniek van achteraf betalen veel mogelijkheden voor de toekomst van de OV-chipkaart. 

Achteraf betalen

Afgelopen maanden werd de mogelijkheid tot achteraf betalen getest met RET-medewerkers. Het komende half jaar testen en verbeteren de RET en TLS samen met  honderden reizigers de nieuwe mogelijkheid tot achteraf betalen van het openbaar vervoer. Voor deze pilot is de RET op zoek naar reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart die op saldo reizen. Zij kunnen zich aanmelden op www.ret.nl/abc. Als zij in aanmerking komen voor de proef, krijgen ze achteraf een factuur toegestuurd voor hun reizen. Op deze factuur zijn onder andere de gemiste check-uits zichtbaar, die makkelijk zelf online hersteld kunnen worden. Daardoor is achteraf betalen een goed betaalalternatief voor blinden en slechtzienden. Ook kunnen straks op één factuur de reizen van het hele gezin vermeld worden en maakt de techniek het mogelijk  aanvullende OV-diensten, zoals fietskluizen en OV-fiets, achteraf te betalen.

OV-chipkaart ingeburgerd

Het is deze maand vijf jaar geleden dat bij RET de strippenkaart verdween en de OV-chipkaart het enige betaalmiddel werd. Ter gelegenheid hiervan is er een onderzoek gedaan naar de beleving en beoordeling van de OV-chipkaart onder de reizigers in de regio Rotterdam. Uit het onderzoek komt naar voren dat 75% van de reizigers de OV-chipkaart met een 7 of hoger beoordeelt. 83% van de reizigers is volledig gewend aan de OV-chipkaart. Ongeveer de helft van alle reizigers in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam reist op saldo. Deze reizigers krijgen in de toekomst de keuze of zij hun reizen bij de RET voor- of achteraf willen betalen.

Toekomst OV-chipkaart

De techniek die bij achteraf betalen wordt gebruikt, maakt nieuwe toepassingen mogelijk. In de toekomst kan niet alleen meer met de OV-chipkaart worden betaald, maar ook met contactloze bankkaarten, mobiel en barcode.
Overzicht