Rekening reizen voor consumenten

Meer gemak. Geen zorgen meer of er genoeg saldo op de OV-chipkaart staat. Want betalen hoeft pas aan het eind van de maand. Dat zijn de voordelen van het rekening reizen voor consumenten die wij samen met RET in een proef hebben onderzocht. De proef deden we onder de naam Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC-proef).

Meer gemak

In maart 2014 zijn we de proef gestart met reizigers die op saldo reizen in Rotterdam. De RET-reizigers betalen achteraf voor hun gemaakte reizen als zij aan het eind van de maand de factuur krijgen. Zij hoeven daardoor geen saldo meer op hun OV-chipkaart te hebben. In de loop van de proef hebben we deze met steeds meer functionaliteiten uitgebreid. Tijdens de pilot bleek dat reizigers vooral enthousiast zijn over het gemak van het achteraf betalen. Geen zorgen meer over onvoldoende saldo, gebrek aan kleingeld of gesloten poortjes. Ook heeft de reiziger door de factuur die ze krijgen, meer overzicht in zijn/haar maandelijkse OV-kosten. En het is mogelijk om maximaal zes OV-chipkaarten aan een bankrekening te koppelen. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de kaart van hun kinderen koppelen aan hun rekening. Het totale reisbedrag wordt dan automatisch van de bankrekening afgeschreven. Maar het rekening reizen biedt nog een belangrijk voordeel: het is nu heel eenvoudig om een vergeten uitcheck te herstellen. Vergeten reizigers uit te checken, dan ontvangen zij een waarschuwing op hun factuur en kunnen dan zelf online alsnog uitchecken. Zo kunnen reizigers een gemiste uitcheck achteraf online corrigeren.

Succesvol

De pilot is gedaan met 200 reizigers. Omdat dit zo succesvol was, maakt de RET rekening reizen voor al haar klanten mogelijk. In 2014 konden nog eens 1.000 reizigers zich aanmelden voor het nieuwe betaalsysteem en vanaf januari 2015 is het voor alle RET-reizigers toegankelijk.
OV-bedrijven GVB en Syntus startten in het najaar van 2014 met een pilot waarbij reizigers achteraf betalen voor hun reizen. Dat betekent dat RET-reizigers met hun OV-chipkaart ook bij GVB en Syntus kunnen reizen. Het Achteraf Betalen luidt een nieuwe fase in van meer keuze hebben in het OV betalen.

Toekomst OV-betalen

Arco Groothedde, directeur van Translink, benadrukt dat rekening reizen voor consumenten de eerste toepassing is op weg naar nieuwe betaalvormen in het OV. Translink heeft hiervoor een nieuw systeem in de backoffice ontwikkeld.  Dit systeem maakt het ook mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes te verwerken. Dit ontwikkelen we de komende jaren samen met de vervoerders om reizigers nog meer gemak en keuzes in het OV te bieden.

Meer weten?

Neem contact op met onze accountmanagers
033 467 22 47
servicedesk@translink.nl