Reizen met bankpas in HTM-tram

Zelf kiezen hoe je je OV-reis betaalt. Met de onderzoekspilot ‘betalen met je bankpas in het OV’ komt dat weer een stap dichterbij. HTM, NS en Translink kondigden op dinsdag 15 maart 2016 aan dat zij gezamenlijk deze pilot starten in de nieuwe stadstram van HTM. Medio 2017 wordt de onderzoekspilot uitgebreid met reizigers die zes maanden mogen ervaren hoe deze nieuwe betaalmethode werkt in het OV. De pilot is een mooie manier om ervaringen op te doen die het betalen met je bankpas gemakkelijk maakt.

Aanpassingen

Het invoeren van andere betaalmogelijkheden dan de OV-chipkaart doe je niet zomaar. Zo moeten de hardware en software van de apparatuur bij alle vervoerders worden aangepast. Dit is uitdagend en moet zorgvuldig gebeuren. En het betekent ook dat er grote investeringen nodig zijn. Natuurlijk onderzoeken we ook alle mogelijke situaties, zodat reizigers straks niet worden verrast. Zij moeten kunnen vertrouwen op een juiste en adequate betaalmogelijkheid. Door te testen, kunnen we mogelijke knelpunten oplossen voordat heel Nederland contactloos met de bankpas kan betalen in het OV.

Met alle vervoerders

HTM, NS en Translink starten deze onderzoekspilot die van belang is voor de hele OV-sector (verenigd in de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven). Eén van de speerpunten van de Coöperatie is het introduceren van nieuwe OV-betaalmogelijkheden naast de OV-chipkaart. De onderzoekspilot met reizigers van HTM en NS start eind 2016 en duurt zes maanden. Na deze pilot doen we de evaluatie zodat we weten hoe we de landelijke uitrol mogelijk kunnen maken.

More information?

Ask your question


 Security code